Screen:

Screen on kätevä ohjelma siinä mielessä että sinne käynnistetyt ohjelmat pysyvät päällä vaikka lähtisit shellistä pois.

Screen käynnistetään kirjoittamalla shellissä screen jonka jälkeen voit käynnistää haluamasi ohjelman kuten normaalissa shellissä. Voit myös suoraan käynnistää screenin ohjelman kanssa esim screen irssi.Kun olet screenissä voit tulla siitä pois painamalla näppäinyhdistelmän ctrl + a, d pohjaan jolloin tulet "normaaliin" shell tilaan, jolloin screen siirtyy taustalle.Takaisin pääsee kirjoittamalla screen -r.

Screenistä pääsee pois kirjoittamalla quit kun screenissä on vain yksi ikkuna (muuten screen sulkee vain ikkunan kerrallaan). Jos olet aloittanut screenin esim screen irssi ja sinulla on vain yksi screen ikkuna, riittää ohjelman sulkeminen screenin sulkemiseen.

Uusi screen ikkuna luodaan lyömällä näppäimiä ctrl + a, c. Ikkunoiden välillä voi mennä ctrl + a, "numero" yhdistelmällä. Esim. ctrl + a + 3. Huomaa että numerointi alkaa 0 numerosta ja jatkuu 1, 2 ,3 jne... Ikkunan voi tappaa ctrl + a, k yhdistelmällä, jolloin screen kysyy haluatko varmasti tappaa ikkunan (y/n).

Toivottavasti oli mahdollisimman vaikeaselkoiset ohjeet. Parannusehdotuksia saa lähettää. Jos et tajunnut mitä esim. "ctrl + a, c" tarkoittaa niin: paina ensin ctrl ja a pohjaan samaan aikaan jonka jälkeen vapauta painikkeet. Tämän jälkeen paina c näppäintä. Aika yksinkertaista eikö ;)

Takaisin